Στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μέσο όρο οι έφηβοι περνούν 22 ώρες την εβδομάδα με τους συνομιλήκους τους. Αναφέρουν ότι περνούν περισσότερη ώρα με τους φίλους τους παρά μόνοι τους ή με την οικογένειά τους. Μεταξύ των ηλικιών 6 έως 12 ετών η φιλία των παιδιών μας βασίζεται στη συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριοτητες και σε ομαδικά παιχνίδια. Αυτό το κριτήριο δεν εξαφανίζεται στην εφηβεία όμως σε αυτές τις ηλικίες τα κοινά ενδιαφέροντα, οι παρόμοιες στάσεις και αξίες, η οικειότητα και η αφοσίωση αποκτούν ιδαίτερη σημασία για μια φιλία. Οι φίλοι στην εφηβεία τείνουν να έχουν κοινές αντιλήψεις για τη σχολική επίδοση, την αντικοινωνική συμπεριφορά, τα ραντεβού ή το ποτό. Παρατηρείται επίσης ότι στο πλαίσιο των προσωπικών συζητήσεων με στενούς φίλους, οι έφηβοι προσδιορίζουν τον εαυτό τους και διερευνούν την ταυτότητά τους. Οι έφηβοι ταυτίζονται με τους φίλους τους όπως παλιότερα ταυτίζονταν με τους
γονείς τους. Θεωρούν πολύ σημαντική την εικόνα που η παρέα τους δημιουργεί. Συχνά προσπαθούν να είναι απόλυτα όμοιοι με τους φίλους τους
για να μη τους απορρίψουν. Όμως μια ομάδα λειτουργεί ακόμη καλύτερα όταν
τα άτομα που την αποτελούν συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο μέσα από τις
διαφορές τους.
Οι φιλίες των κοριτσιών κατά την εφηβεία έχουν συνήθως πυρετώδη και ζηλόφθονη ιδιότητα. Αυτό συμβαδίζει με την παραδοχή ότι τα κορίτσια εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα να ανέχονται φίλους που διαφέρουν από τις ίδιες. Αντίθετα, οι φιλίες των αγοριών πιθανόν να είναι λιγότερο στενές από εκείνες των κοριτσιών, καθώς τα αγόρια τα απασχολεί περισσότερο η σχέση τους με την εξουσία από όσο τα κορίτσια. Για να αποκτήσουν και να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από τους γονείς και τους άλλους ενήλικες τα αγόρια χρειάζονται τη συμμαχία μιας ομάδας φίλων. Η βασική διαφορά στις φιλίες μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών είναι ότι τα αγόρια δημιουργούν φιλίες στις οποίες η ευαισθησία προς τις ανάγκες επιτυγχάνονται μέσω των πράξεων και των ενεργειών και όχι μέσω των αμοιβαίων εκμυστηρεύσεων προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων που συμβαίνει συνήθως στα κορίτσια. Συγκεκριμένα, τα κορίτσια αναφέρουν ότι περιμένουν από τους φίλους τους να τα βοηθήσουν σε πιθανά προβλήματα, ενώ τα αγόρια θέλουν από τους φίλους τους να είναι συνεργάσιμοι, να μπορούν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους.
Οι στενές φιλίες κατά την εφηβική ηλικία έχουν θετική επίδραση στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του εφήβου. Οι έφηβοι βλέπουν τους φίλους τους ως συμμάχους, κάτι το οποίο σχετίζεται με την κοινωνική τους αποδοχή -σημαντικό θέμα στη ζωή του εφήβου-.
Τελικά παρόλο που συνήθως τα αγόρια βγαίνουν και τα κορίτσια μιλούν στο τηλέφωνο η πραγματική φιλία μας δίνει τη δυνατότητα να εμπιστευτούμε, να δεσμευτούμε και να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι!
Πηγή: Γιώργος Δαρδάνος "Η ανάπτυξη των παιδιών'', Τυπωθητώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου