03 Νοεμβρίου 2012

Εθισμός στο διαδίκτυο - ψυχική ασθένεια;;

Καλησπέρα,

Αυτή η ανάρτηση παρεκκλίνει λίγο από την θεματολογία του blog μου, όμως θεωρώ το συγκεκριμένο θέμα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν και στο μέλλον γονείς, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους. Θέλησα, λοιπόν σήμερα να ασχοληθώ με τον εθισμό στο διαδίκτυο, ένα πρόβλημα που έχει ραγδαία αύξηση και αφορά κυρίως τους εφήβους.
Σήμερα, οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι ευρέως διαδεδομένα και εύκολα προσβάσιμα ακόμα και σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Σύμφωνα με μια έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α Κυριακού", ο πιο συχνός λόγος χρήσης του διαδικτύου από 15χρονους εφήβους είναι τα online παιχνίδια. Ένα στα πέντε 15χρονα παιδιά στην Αττική παρουσιάζει περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου –ένα βήμα πριν τον εθισμό- ενώ ήδη τέσσερις ανήλικοι παρακολουθούνται με συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α Κυριακού". Όπως με κάθε μορφής διαταραχή, δεν λείπουν τα ακραία περιστατικά, όπου ο έφηβος δεν παραμελεί απλά το περιβάλλον του, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό, διακυβεύοντας ακόμη και τη σωματική του υγεία. Έτσι, εκτός από περιπτώσεις παιδιών που είχαν χαθεί για ολόκληρα 24ωρα σε Ίντερνετ καφέ και που εκδήλωσαν βίαιες συμπεριφορές, η Μονάδα Εφηβικής Υγείας βρέθηκε μπροστά σε παιδιά που παραμελούσαν την προσωπική τους υγιεινή, τη διατροφή τους, παραμελούσαν τον εαυτό τους σε τέτοιο σημείο που δεν άλλαζαν καν ρούχα για μέρες.

Θα πρέπει να τονίσω ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν θεωρείται ακόμη από την επιστημονική κοινότητα ψυχική διαταραχή. Όμως από το Φεβρουάριο του 2010 είχε ήδη προταθεί να συμπεριληφθεί στο νέο εγχειρίδιο ψυχικών διαταραχών (DSM-V) που πρόκειται να εκδοθεί το 2013 και να δημιουργηθεί η νέα αυτή ομάδα που θα ονομάζεται "Διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο".
Πρόληψη: Το σημαντικότερο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουν οι γονείς προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους, είναι να γνωρίσουν οι ίδιοι το μέσο. Ταυτόχρονα, οι γονείς θα πρέπει κάποιες φορές να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μαζί με το παιδί, ώστε να του δίνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ενώ η εγκατάσταση κάποιων φίλτρων στον υπολογιστή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ακατάλληλων για το παιδί ιστοσελίδων. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχουν τεθεί κάποιες βάσεις όταν το παιδί φτάνει στην εφηβεία, να υπάρχουν δηλαδή όρια. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, ο υπολογιστής είναι καλό να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, ώστε να ελέγχεται διακριτικά η δραστηριότητα του παιδιού στο Ίντερνετ. Ενώ, τέλος, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν για τις διαδικτυακές διαδρομές του παιδιού τους, ώστε να έχουν πάντοτε ενημέρωση για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τα άτομα με τα οποία συνομιλεί και τις πληροφορίες που ανταλλάσσει με άλλα άτομα.

Υπάρχουν πιο δημιουργικά και διασκεδαστικά πράγματα για ένα παιδί από το Internet, και ακόμα και αν δεν μπορεί να το δει από μόνο του μπορείτε να το κάνετε εσείς να το καταλάβει. Η αρχή μπορεί να γίνει με μια απλή βόλτα ή ένα ενδιαφέρον παιχνίδι!  

  







1 σχόλιο: